De inflatie in Nederland en in de eurozone zal nog “geruime tijd” laag blijven.

Die verwachting sprak president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank dinsdag uit in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Knot zei dat de huidige lage inflatie in de hele wereld speelt en onder meer veroorzaakt wordt door lage olieprijzen en als gevolg daarvan ook lagere voedselprijzen. Volgens hem is er op het moment niet “iets unieks” aan de hand.

Overheden moeten groei aanjagen

Aan langdurig lage inflatie zijn wel risico’s verbonden, zei Knot. Overheden moeten dat zien te voorkomen, bijvoorbeeld door hervormingen die de groei aanjagen. “Zorgwekkend aan de huidige situatie is het gebrek aan dynamiek in de economie van de eurozone.”

De lage Europese inflatie is vooral lastig voor Zuid-Europese landen. Die hebben weliswaar zelf deflatie, maar het verschil met de rest van Europa is niet groot en dat maakt het voor hen lastiger om hun concurrentiepositie te verbeteren. Lage inflatie en deflatie zijn ook slecht voor de grote schulden bij overheden en bij particulieren en bedrijven.

Kredietverlening neemt weer toe

Overigens ligt de kerninflatie, gecorrigeerd voor de lage olieprijs in de eurozone op dit moment rond de 0,8 procent, aldus Knot. Hij zei dat er inmiddels wel sprake is van een keerpunt in de dalende kredietverlening aan bedrijven. Op korte termijn is er sprake van lichte kredietgroei.

De Kamer wil van Knot en van andere experts als CPB-directeur Laura van Geest horen wat de risico's van deflatie zijn, nu de inflatie in de eurolanden zo bijzonder laag is. Van Geest zei tijdens haar 'verhoor' dat dit risico overzichtelijk is, en niet heel hoog.

Bij deflatie - het tegengestelde van inflatie - wordt geld meer waard en dalen de prijzen. De laatste keer dat zich dat in Nederland voordeed was in 1986-1987. Twee jaar later was er al weer sprake van een inflatie van boven de 2 procent, hield Van Geest de Kamerleden voor.

'Mensen zullen bestedingen niet uitstellen'

Van Geest is niet verbaasd over de huidige lage inflatie. Een economische crisis als die van de laatste jaren heeft allereerst gevolgen voor de omvang van de economie (bbp), daarna loopt de werkloosheid op en daarna daalt in veel gevallen de inflatie. Lage inflatie "is niet per se een zegen voor het land'', zei Van Geest.

Ze denkt echter niet dat mensen hun bestedingen uitstellen in de verwachtingen dat prijzen dalen. Het besteedbare inkomen is op dat punt een veel belangrijker factor, aldus de CPB-directeur.

De Europese Centrale Bank probeert de inflatie in Europa altijd rond de 2 procent te houden. Inmiddels is die gezakt naar rond de 0,4 procent en dreigt deflatie. De ECB heeft onlangs maatregelen genomen die moeten leiden tot meer goedkopere kredieten voor bedrijven en daarmee een stijgende inflatie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl